Jeansmodet genom tiderna

Vad har Elvis, cowboys och sjömän gemensamt? Brallorna som har varit populära i mer än 200 år - jeansen! De första jeansen gjordes i 1800-talets San Francisco när Levi Strauss och Jacob Davis började tillverka dem. Jeans är gjorda av tyget denim som först användes till arbetskläder i den sydfranska staden Nîmes. Sjömän brukade klä sig i jeans eftersom materialet var så slitstarkt. Efter andra världskriget blev jeans vanligt som fritidsplagg i Sverige, mest bland barn och ungdomar. Idag är det ett av världens mest använda klädesplagg. Cowboys i USA använde jeans och gör det än i dag. Deras sätt att klä sig har länge varit en populär modestil. Typiska cowboykläder är rutiga bomullsskjortor, läderjackor med fransar, breda bälten, högklackade spetsiga stövlar, cowboyhattar och jeans. Källa: KP-webben

Jeans är något som har burits ända sedan det första paret tillverkades av när Levi Strauss och Jacob Davis under 1800-talet.
Under 1960-talet var blåjeans en del av rockkulturen, fans till Elvis klädde sig i jeans för att visa andra att de var just fans. Musiken utvecklades och så gjorde även jeansmodet. De skulle vara Mer eller mindre slitna, utmanande och blekta.
Hippierörelsen kom i slutet av 60-talet, och jeansen var ofta stora och broderade. Decenniet som följde, 1970-talet, var det vanligt att man låg ner och ålade sig in i sina jeans eller fick draghjälp. Jeansen skulle vara supertajta! Under 70-talet var alla sorters jeans trendiga och fick gärna vara utsvängda nertill eller vara så kallade V-jeans.
Under 1980-talet så skulle jeansen vara slitna, trasiga och smutsiga. Gärna i kombination med en jeansjacka. Man piffade till jackan med rävsvansar, pins eller eget klotter med spritpennor.
90-talet var hängselbyxorna tid i jeansmaterial givetvis.
Under 2000-talet kom Hip-hopen med baggy jeans” med häng. Även klassiska jeansvarianter var nu populära exempelvis stuprörsjeans.

22 Oct 2015