Vad är kollagen?

Du kanske har sett att det idag finns produkter med kollagen i, som serum eller krämer eller att det går att äta tillskott av detta? Men vad är kollagen och varför ska man ta extra av detta? Kollagen är något som våra kroppar producerar själva, men ju äldre vi blir, desto mindre produktion av detta ämne blir det. Det kan leda till knakande leder, risigt hår och sköra leder samt även rynkor och linjer. 

Anti age krämer brukar ofta ha detta ämne i sig, samt att det så klart finns tillskott med det. Kollagen är en viktig byggsten för våra leder, hud, hår och naglar. 

Varför ta tillskott av kollagen?

När vi åldras, minskar vår kroppsproduktion av kollagen, vilket kan leda till åldersrelaterade hälsoproblem som ledvärk, hudproblem och svagare hår och naglar.

Därför väljer många människor att ta tillskott av kollagen för att hjälpa till att upprätthålla en god hälsa och förbättra deras utseende. Kollagen tillskott är tillgängliga i form av kapslar, pulver och drycker, och kan vara gjorda från en mängd olika källor, inklusive griskäkar, fisk och kyckling.

När du tar tillskott av kollagen, hjälper det till att återuppbygga de kollagenfibrer som har försvagats eller brytits ned i kroppen, vilket kan leda till förbättrade ledfunktioner, hudhälsa och en mer slät och fast hud. Tillskott av kollagen har också visat sig ha positiva effekter på hår- och nagelkvalitet, samt bidrar till en bättre ledhälsa och minskad ledsmärta.

Finns det biverkningar?

Funderar du på om det finns biverkningar av kollagen, så kan det göra det. Vissa människor har rapporterat om magproblem, såsom gaser och kräkningar, efter att ha tagit tillskott. Andra har upplevt allergiska reaktioner, som hudutslag eller andnöd, som ett resultat av en överkänslighet mot någon av de ingredienser som finns i kollagen tillskott.

9 Feb 2023