Tänk på detta då du ska ta körkort

Körkort, då är det en del att tänka på samt en del moment som ska göras. Det är övningskörning, halkörning och uppkörning så väl som det är teori. För att ta körkort så måste du börja i rätt ände. Du måste för att få övningsköra ha ett körkortstillstånd. Du ansöker om det hos Transportstyrelsen. Efter det kan du påbörja din övningskörning. Du bestämmer själv om du vill skriva in dig på en trafikskola, eller om du vill köra privat. Om du ska köra privat måste du ha en handledare. Denna person ska tillsammanns med dig gå en handledarkurs elleer introduktionsutbildning. Du bör även varva din körning med teori. Fördelen med att skriva in dig på trafiksskola är att du kan få teorikurs via dem, samt att de sköter bokning av riskutbildning. Om du kör privat så får du boka halkbana Uppsala på egen hand. 

Obligatoriska delar

Riskutbildning del 1 och del 2 är obligatoriska att göra. Riskettan är den första delen i riskutbildningen. Där får du lära dig om riskerna med bland annat alkohol, droger och trötthet i trafiken. Del två är även känt som halkbanan. Då får du köra på halt underlag, bromsa, svänga och lära dig med om att hantera riskfyllda situationer, främst manövrering på halt underlag. 

Uppkörning och teoriprov

När du klarat av riskettan och risktvåan samt känner dig bekväm med körning och kan din teori, då kan du boka in di gör kunskapsprovet samt körprovet.

10 May 2021