Klädmode 1900-talet

Vid sekelskiftet blev kläderna enklare och silhuetten var slank, man betonade midjan och axlarna poängterades genom volanger alternativt en så kallad pelerin. För att göra sin figur längre, så bar man hattar med plymer eller band. Mansdräkten bestod av kavaj, väst och byxor.
Modet kom att påverkas på ett genomgripande sätt tack vare första världskriget. Under 1920-talet kom klänningarna att bli som ett smalt rör som hängde ledigt på kroppen. Kort, så kallat bobbat hår blev högsta mode.
1925 var året som knät visades för första gången. Hollywood kom att influera kvinnoidealet. Det moderna kvinnomodet var inte längre tänkbart utan långbyxor. Kjollängden har kommit att variera; Christian Diors ”The New Look ” kom våren 1946, där kjolen skulle sluta 24 cm ovanför fotknölen. Coco Chanel kom med den lilla svarta, och på 1960-talet kom minikjolen och strumpbyxan och bikinin.
Hippie-modet kom på 1970-talet med långt hår, fransiga väskor och naturfärger; disco-modet kom mellan 1970- och 80-talet med stora sprayade hår och glittrande trikåer. Grunge-modet kom under tidigt 1990-tal med Kurt Cobain som stilikon.

15 Sep 2015