Led belysning bidrar till bättre klimat

Det pratas ständigt om hur vi bör värna om miljön, tänka på naturen och motverka den globala uppvärmningen som pågår. Man hör det ofta på tvnyheterna, man läser det i tidningarna och man hör det från vänner och bekanta. Men vad gör vi egentligen åt saken undrar jag? Jag blir frustruerad över denna situation då det saknas motivation och ordentliga ansträngningar för att verkligen förändra denna situation. Tänk bara på hur mycket vårt samhälle hade reducerat Co2 halten om vi endast ersatt halogen och fluorescerande belysning med led lampor i hela landet?

Nya generationen downlight med led

Det är vetenskapligt bevisat att ljuskällor som spotlight och downlight med led dioder medför kraftigt sänkta Co2 halter i atmosfären. Nu menar jag inte att led är lösningen till klimatproblemet men det hade hjälpt oss att nå våra slutgiltiga mål. Det finns ingen egentligen anledning bakom denna ovilja förutom lathet anser jag. Det är ingen kostnadsfråga på grund av att led är billigare i längden och dyra investeringar betalar sig snabbt tillbaka inom 2 till 3 år. Lågenergi belysning (CFL) och liknande ljuskällor bör också tas bort från marknaden då de innehåller farliga ämnen såsom kvicksilver.

Ersätt lysrören omedelbart

Jag blir trött när jag ser gamla lysrör sitta upp i taket i affärer och offentliga lokaler. Det råder en stor brist på kunskap och en lathet som genomsyrar hela vårt samhälle när det gäller smarta klimatval. För att dra en paralell så är många av oss fullt medvetna om att vi egentligen bör stå upp på kontoret istället för att sitta ned men ändå struntar vi i detta. Samma beteende präglar de ansvariga personer inom de företag och kommuner som fortsätter med användningen av gammal ineffektiv belysning. Ett led lysrör ger väldigt stora besparingar och man kan räkna med att spara mellan 50 till 80% av den totala energiförbrukningen om man ersätter led med halogen.

11 Jun 2017